Meteen naar de inhoud

Dry Needling – myofasciale release door middel van naalden

Wat is Dry needling?

Dry needling is een heel specifieke therapie gericht naar het verminderen van spierspanning bij dagdagelijkse klachten tot topsporters met spieroverbelasting.

Wat gebruikt men ervoor?

Er worden flinterdunne naalden gebruikt die het spierweefsel niet beschadigen.

Wat doet die naald nu?

Door deze naald in te brengen in een zogenaamd ‘triggerpoint’, ontstaat er meer doorbloeding in die regio en kan de spier weer ontspannen. Een triggerpoint zijn spiervezels die te gespannen blijven staan. Verschillende chemische stoffen komen dan vrij die pijn veroorzaken. De meeste patiënten beschrijven het gevoel van de naald als een diepe doffe ‘pijn’.

Hoe ontstaat zo’n triggerpoint?

Een triggerpoint ontstaat door repetitieve overbelasting, langdurige foute houdingen, sportgerelateerde overbelastingen (excentrisch) en psychosociale spanningen.Bekijk het videofragment hieronder voor meer info.

Voor welke problemen kan het gebruikt worden?

  • Voetbal: Hamstrings, Quadriceps , heupbuigers
  • Fietsers: Bilspieren , lage rugspieren
  • Golfers: Schouderspieren (rotator cuff), lage rug spieren
  • Bovenhandse balsporten: Schouderspieren, kuitspieren ,
  • Stress/werkpositie: Nekspieren

Hoe lang duurt het voor het werkt?

Omdat de behandeling diep inwerkt op de zone van de klachten, kan de spanning na 1 behandeling reeds stukken minder zijn. U kan er wel tot 2 dagen stijf van zijn.

Is er gevaar?

Het gevaar is relatief. Maar de naalden dienen altijd gestoken te worden door een erkend therapeut. De opleiding die ik gevolgd heb, werd gedoceerd door docenten van de Universiteit Gent. Hierin heb ik de volledige module tot expert Dry Needling doorlopen. We houden ons tot het wetenschappelijk bewezen deel van de Needling. Hiervoor worden alle voorzorgen genomen zoals een goede hygiëne, luisteren naar de patiënt en een zeer grondige kennis van de anatomie (bloedvaten, zenuwen, spieren en spierlagen)! Om die reden wijken we niet uit naar de filosofie van de accupunctuur. Het wetenschappelijk bewijs gaat uit van de neurofysiologische en functionele verbeteringen van de Dry Needling.

dry needling communicatie

Overleg steeds met uw therapeut als u dit niet wilt. Daarom zal ik het ook steeds vragen en niet zomaar bij iedereen toepassen.