Meteen naar de inhoud

Inspuiting nodig of niet? – Frozen Shoulder- #Wetenschappelijk bewijs

Is een inspuiting bij Frozen Shoulder aangewezen?

In 2016 heeft Koh een literatuurstudie gedaan naar  de werking van inspuitingen op de klachten van een Frozen Shoulder. Hij verzamelde alle waardevolle studies (RCT) en zag dat een inspuiting van triamcinolone 20-40 mg (cortisone)  in het gewricht de eerste 12 weken beter werkte dan kinesitherapie of placebo behandeling. Nadien waren de effecten gelijkaardig. De nevenwerkingen zijn vrij minimaal. Een Frozen Shoulder deelt zich op in 3 herkenbare fases.

  1. Acute pijn
  2. Pijn en bewegingsbeperking
  3. alleen nog maar bewegingsbeperking

De inspuiting dient dus in fase 1 gegeven te worden! In totaal kan een Frozen Shoulder enkele maanden tot een jaar duren, dus geduld is een deugd. Het effect van kinesitherapie en manuele therapie bij een Frozen Shoulder zal later nog besproken worden.

Wilt u hier meer over weten? Contacteer dan uw manueel therapeut of huisarts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *